Ice background splash

R-IJs gids

Welkom op het ijsfeest....

LET OP onderstaande informatie gaat over 2022. Deze pagina wordt spoedig bijgewerkt voor aankomende editie.

Hieronder vindt u de beschrijving van de thema's die zijn uitgewerkt op het IJsbeelden Festival. 

Laat u verwonderen!

1. Gelukkig nieuwjaar! Chinees nieuwjaar wel te verstaan, want daar start je de route. Het Chinese nieuwjaar duurt maar liefst 15 dagen en viert de geboorte van alles dat leeft. Dit familiefeest kenmerkt zich door overvloed van eten en er wordt geld uitgedeeld. Het nieuwe jaar moet natuurlijk vol geluk zijn! Verwonder je bij de drakendans en laat je in vervoering brengen door alle pracht en praal…

2. Dan is het tijd om te raden wie er achter welk masker zit. Je bent nu in Venetië tijdens hun beruchte carnaval. Gekostumeerde bals, parades, pruiken en de beroemde maskers. Het mooie van dit feest is dat iedereen achter het masker kan zitten. Niet alleen de adel, maar iedereen, van stand tot de armste. Daar draait dit carnaval om; het doorbreken van sociale verschillen. Kijk je ogen uit tijdens dit pronken met pruiken en maskers.

3. Het Thais festival, Loi Krathong, dat letterlijk een ‘bootje laten drijven’ betekent, is een Boeddhistisch lichtjesfeest ter ere van de goden. Bootjes gemaakt van bananenbladeren met bloemen, wierook, muntgeld en kaarsen aan boord worden te water gelaten. 's Avonds worden papieren ballonnen met een kaars eronder het luchtruim in gestuurd. Hoe langer de kaars brandt, des te meer geluk mensen het aankomende jaar hebben. Wat ook bijzonder is: hoe langer de bootjes bij elkaar in de buurt blijven, hoe langer en mooier de relatie van de eigenaren van die bootjes zal zijn. Verwonderlijk toch?

4. Vier het leven van hen die heengingen tijdens het Mexicaanse ‘Day of the Dead’. Hier wordt twee dagen lang positief stilgestaan bij familie en vrienden die overleden zijn. Het favoriete eten van diegene wordt tentoongespreid en er worden grappige anekdotes uit hun leven nagespeeld of bezongen. Met zijn allen de straat op om de mooie herinneringen van je dierbaren te delen, dat klinkt als een feest!

5. Beleef de meest romantische ervaring uit je leven tijdens het Sakura festival. Loop door de poort en laat de schoonheid van de Sakura, bij ons bekend als de kersenbloesem, op je inwerken. Geniet tijdens een heerlijke picknick van de zoete geur van de bloesems en droom weg, zoals de Japanners al eeuwen doen tijdens dit festival, compleet met Japanse optredens, dansshows en theeceremonies, waarmee het begin van de lente geëerd wordt.

6. Het volgende lentefeest vier je in Brazilië. Hier wordt carnaval gevierd op een manier waar ze in het zuiden van Nederland jaloers van worden. Een week lang laat iedereen zijn werk vallen om in de meest uitbundige kostuums en op grote en flink versierde praalwagens met z’n allen de Samba te dansen, voordat ze vanwege het Katholieke geloof aan het Vasten beginnen. 

7. Ongetwijfeld heb je één van de wereldberoemde bouwwerken van de oude stad Petra in films als Indiana Jones and the Last Crusade, The Mummy Returns, Transformers of Wie is de Mol? Voorbij zien komen. Deze woestijnstad (rondom het jaar 312 voor Christus) is wonderlijk genoeg bijna geheel uitgehakt uit de rotsen van het land Jordanië. Petra is in 1985 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. In 2007 werd de stad verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

8. Vervolgens waan je je in een Egyptische tempel omringd door Sculpturen van Farao’s, een buste van Nefertiti (de koningin van de Farao), een Obelisk en de grootste en bekendste sfinx ter wereld, de sfinx van Gizeh, de beschermer van de piramides. ‘Walk Like an Egyptian’ door dit al eeuwenlang door mysteries omhulde prachtige land.

 

9. Klim - net als 800.000 andere mensen jaarlijks doen - de berg op om een selfie te maken met het grootste beeld van Jezus Christus dat je ooit gaat tegenkomen. Waan je even op de berg Corcovado, waar zich het grootste art deco-beeld ter wereld zich bevindt. Het beeld is 38 meter hoog, inclusief het voetstuk van 8 meter. Christus kijkt hieruit over de stad Rio de Janeiro en de blauwe wateren van de Baai van Guanabara. Het is gemaakt van gewapend beton bedekt met zeepsteen, gekozen vanwege zijn duurzame eigenschappen en gebruiksgemak. De naam in het Portugees, de nationale taal van Brazilië, is Cristo Redentor.

 

10. Wel eens een bijzonder grafmonument gezien? Dan is nu je kans, want de Taj Mahal in India, is geen tempel zoals velen denken, maar door de Indiase grootmogol Shah Jahan gebouwd als grafmonument voor zijn hoofdechtgenote Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed overleed. De Taj Mahal wordt dan ook gezien als de ultieme liefdesverklaring.

 

11. Gelegen op een bergtop en te midden van de smaragdgroene velden, ligt de wondermooie Borobudur. Ooit het centrum van het Indonesische Boeddhisme, tegenwoordig één van de topattracties van heel Azië. Laat je betoveren door deze prachtige tempel. De Borobudur werd tussen 750 en 850 na Christus gebouwd. 

 

12. Heb je altijd Het Colosseum, het symbool van Rome en één van de zeven wereldwonderen, willen zien? Dan is nu je kans. De gladiatoren waren slaven, krijgsgevangenen, ter dood veroordeelden of zelfs vrije burgers die glorie en goud wilden bereiken met een overwinning. Waan je ook even een Gladiator en vecht voor je vrijheid.

13. Welkom in de wereld van de schilderkunst. Onze eigen Vincent van Gogh (1853- 1890) is misschien wel één van de beroemdste schilders ter wereld. Vincent werd geboren in Brabant en inspireert nog dagelijks miljoenen mensen in de wereld.

14. Midden op het schilders plein staat de David (1504) van Michelangelo, één van de bekendste beeldhouwwerken in de kunstgeschiedenis. Het beeld stelt de Bijbelse figuur David voor, terwijl hij op het punt staat, met de geladen slinger over zijn schouder, de reus Goliath aan te vallen.

15. De Sagrada Família : In 1883 kreeg architect Antoni Gaudí de taak om de werkzaamheden van de bouw van de Sagrada Família voort te zetten. Nadat Gaudí een grote anonieme donatie kreeg, besloot hij het oorspronkelijke neogotische ontwerp in te wisselen voor een meer modern en innovatief tempelontwerp. Gaudí heeft tot aan zijn dood in 1926 aan de tempel gewerkt en diverse architecten hebben hem reeds opgevolgd. De huidige officiële opleveringsdatum is in 2026 (dit is 100 jaar na dood van Antoni Gaudí). De kerk trekt nu al meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar.

16. Loop door De Serengeti, een streek van savannes en boslandschappen in Afrika verdeeld over het noorden van Tanzania en het zuiden van Kenia. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 30.000 m2 en er leven wel 1,6 miljoen plantenters en duizenden roofdieren. Vergaap je even aan de schoonheid van de steppezebra’s en de kafferbuffel.

 

17. Onder de Victoriawatervallen leven de nijlpaarden. Nijlpaarden leven in en om het water, in rivieren, plassen, meren en moerassen in een groot deel van Afrika. Ze komen oorspronkelijk in ieder gebied voor waar voldoende water is om in te baden en gras om van te grazen. In bergen kunnen ze tot op 2000 meter hoogte worden gevonden. Nijlpaarden worden in het wild zo'n 40 jaar.

18. Hoe vaak krijg je de kans om tussen pinguïns, ijsberen , walrussen en zeehonden te lopen? Kom je ooit op de Noord- of Zuidpool? Vandaag wel! Kom even op adem aan … de ijsbar!

19. Welkom in de wereld van de reuze insecten. Bewonder de schoonheid van die kleine beestjes nu in het groot. Zoals de reuze bij. Bijen behoren tot de insecten en leven van nectar en zoete afscheidingen zoals honingdauw. Vaak leven ze in een bijenkorf of een bijenkast. Er zijn wel meer dan 20.000 soorten bijen. 

20. Bekijk een kikker eens van een andere kant. En ontmoet één van de 7300 verschillende soorten. Kikkers zijn de enige dieren die een kwaakblaas hebben en dus specifieke geluiden maken om elkaar te lokken. Als je een prins zoekt, kus deze kikkers niet, want voor je het weet zitten je lippen vastgevroren!

21. Welkom in de jungle! De jungle is een oerwoud dat zonder enig hulp van de mens is ontstaan. Spot u de dieren?

22. De kids kunnen hier even naar hartenlust glijden…

23. The great barrier reef is ook één van de zeven wereldwonderen en is het grootste koraalrif ter wereld. Het bestaat uit meer dan 2900 individuele riffen en 900 eilanden die zich uitstrekken over 2600 kilometer. Het rif is gelegen in de Koraalzee, voor de kust van Queensland in Noord-Oost Australië. The great barrier reef kan zelfs vanuit de ruimte waargenomen worden.  Deze rif structuur bestaat uit en werd gemaakt door miljoenen kleine organismen.

 

24. Waarom toch van die lange nekken? De vrouwen van de Kayan Lahwi, een subgroep van de Red Karen, krijgen vanaf hun vijfde levensjaar ringen om hun nek om te zorgen dat hun nek langer wordt. Hoe meer ringen hoe mooier je bent is de oude traditie achter het dragen van deze ringen. Het is overigens niet zo dat de nek langer wordt, maar de schouders worden naar beneden geduwd door de ringen.

25. Van de lange nekken gaan we naar de koude neuzen van Groenland en Alaska, alwaar we kennis maken met de Inuit, de naam waarmee de Eskimo’s van Groenland en canada zichzelf aanduiden. Het woord Inuit is het meervoud van Inuk, dat mens of echte mens betekent in het Inuktitut (dit is hun eigen taal).

 

26. Laat je inspireren door de Wajang, een vorm van poppenspel waarbij gebruik wordt gemaakt van schaduw-of lichteffecten. Verwonder je over de schoonheid van de Balinese dansen, die van het – hoe kan het ook anders -  Indonesische eiland Bali komen. Deze dansen worden uitgevoerd in kostuums en met gamelanmuziek. Dit is een traditionele muziekstijl uit Indonesië, vooral op de eilanden Java, Madura, Lombok en Bali. 

27. Je kent het wel, die kleurrijke kleren uit Peru. Peruviaanse vrouwen gebruiken de wol van lama’s voor het maken van die kleurrijke kleding. De wol kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Er worden ook bijv. toilettassen gemaakt die de Peruviaanse vrouwen zelf met de hand in elkaar zetten en er vervolgens patronen op borduren.

28. Afrika kent veel verschillende stammen, ongeveer zo’n 3000. Al deze stammen spreken meer dan 2000 talen. Niet alleen verschillen ze enorm van elkaar in taalgebruik, maar ook in uiterlijk en qua tradities.

29. Wij noemden ze vroeger ‘Lappen’, maar zelf zien de Samen dit als een belediging. De Sami/Samen zijn van oorsprong een nomadisch volk, dat rendieren gebruikt als trekdier voor hun sledes. Zij leveren melk, vlees en huiden. Ze hebben nu een eigen parlement in Noorwegen, Zweden en Finland en hebben zij inspraak in zaken die bijv. hun woongebied aangaat.

30. Je kent ze wel, die dansende Spaanse dames in een rode jurk, die al klappend in hun handen en stampend met de voeten over de dansvloer vliegen. Dit is de Flamenco dans, die gepaard gaat met Flamenco muziek, dat beschouwd wordt als deel van de Spaanse cultuur. De zang wordt begeleid door de Spaanse gitaar en vele andere instrumenten zoals de fluit, cello en de viool.

31. Wil je ook een Moko, zo’n Maori-versiering op je lichaam? Bijna alle Maori’s dragen Moko’s. Dit is een permanente versiering van het lichaam en gezicht. Dit zijn geen normale tattoos, ze worden door middel van schaven en krassen in de huid gezet. De Maori’s die dit niet deden, werden beschouwd als mensen van een lage status. Maori is het volk dat Nieuw-Zeeland als eerste bewoonde. Ze hebben hun eigen taal, genaamd Maori. Het woord Maori betekent ‘normaal’ of ‘gewoon persoon’. De Maori staan ook bekend om prachtige houtsnijwerken, waarmee ze hun huizen versieren.  

32. Voel je weer even 8, terwijl je in de straat cowboytje en Indiaantje speelde. Nu loop je werkelijk tussen de echte Indianen, oorspronkelijke inheemse bevolking van Amerika.

 

33. Louis Armstrong, één van de grootste jazznamen uit de twintigste eeuw die eigenhandig het genre hervormde. Armstrong maakt als trompettist solo improvisatie binnen de jazz populair. Daarnaast introduceerde hij de zogenaamde scat-manier van zingen. Zijn invloed op het genre is onmiskenbaar. Als groot entertainer scoort hij ook hits, waaronder zijn grootste hit ‘What A Wonderful World’.