Ice background splash

R-IJs gids 2023

Welkom op het ijsfeest....

 

Hieronder vindt u de beschrijving van de thema's die zijn uitgewerkt op het IJsbeelden Festival 2023. 

 

Het belooft een magische ervaring te worden!

1. Het Mïnoisch Labyrint. Durf jij dit gevaarlijke doolhof te betreden? Hier huist de Minotaurus: half mens, half stier. Elk jaar eist hij 7 jongens en 7 meisjes om op te eten. Ben jij net zo dapper als Theseus, de held uit de Griekse mythologie, die in een episch gevecht het monster wist te verslaan? Of vergaat je hetzelfde lot als Icarus? De tragische figuur uit de Griekse mythologie, die het doolhof probeerde te ontsnappen met vleugels gemaakt uit was en veren. Icarus was zo overmoedig dat hij te hoog vloog, en zijn vleugels door de warmte van de zon smolten. Hij stortte neer in zee en moest het met zijn leven bekopen.                                                                                                                                                                 

2. St. Joris en de Draak. Aanschouw het middeleeuwse gevecht van St. Joris en de draak. In de legende teisterde de draak de stad Silena, in het huidige Libië. Om het monster gunstig te stemmen, offerde de bevolking twee schapen per dag. Tot uiteindelijk het moment aanbrak dat de schapen op waren en men moest overschakelen naar het offeren van maagden. Deze ongelukkige meisjes werden geselecteerd door middel van een loterij. Op een dag werd de dochter van de koning geloot. Gelukkig werd haar het verschrikkelijke lot bespaard door de interventie van St. Joris, die de draak doodde.

3.Het Wegen van het Hart door Anubis. Betreed het rijk van het oude Egypte en ontmoet Anubis, de god van de doden, die het hart van de overledene weegt tegen de veer van Ma'at, de godin van waarheid en gerechtigheid. Als het hart even zwaar is als de veer, staat de ziel een harmonieuze overgang naar het hiernamaals te wachten. Maar is het hart te zwaar dan had men te veel zonden begaan en werd het hart opgegeten door Ammit, een schrikwekkend wezen met het hoofd van een krokodil, de voorkant van een leeuw en de achterkant van een nijlpaard. Dan was de ziel van de overledene gedoemd om voor de eeuwigheid rond te dwalen.

4. Medusa. Staar maar niet te lang naar het ijzige gezicht van Medusa, de beruchte Gorgoon met slangen als haar. In de Griekse mythologie veranderde oogcontact met Medusa mensen in steen.

5. Yeti. Beter bekend als de verschrikkelijke sneeuwman, is een mythisch figuur uit de Himalaya. Er gaan al eeuwen geruchten rond over deze aapachtig reus die boven de sneeuwlijn in dit gebergte leeft.

6. Izanami en Izanagi. In dit bevroren tafereel zie je twee goden uit de Japanse mythologie, Izanami en Izanagi, ouders van de hemel en aarde, die met de punt van hun speer de eerste eilanden van Japan creëren.

7. Elven. Betreed het betoverende rijk van de elfen, wezens die vaak worden geassocieerd met magie en elegantie. De elven, bewakers van de natuur komen voor in verscheidende folklore, mythen en legendes.

8. Weerwolf. Stap in de duistere wereld van de weerwolf, een wezen dat bij volle maan transformeert van mens naar wolf. Het is niet duidelijk waar de afkomst van deze legende precies ligt, maar het wezen komt terug in een aantal van de oudste geschreven verhalen binnen Europa. Het wordt altijd omschreven als een bloeddorstig beest dat zijn drang naar moorden niet kan onder drukken

9. Oedipus en de Sfinx. Reis terug naar het oude Griekenland en wees getuige van de ontmoeting tussen Oedipus en de Sfinx. Dit wezen is half mens, half leeuw en heeft de vleugels van een roofvogel. De Sfinx staat bekend om zijn raadselachtige vragen. Het monster bedreigde de oude stad Thebe. Wie de sfinx kon verslaan, mocht trouwen met de koningin. Door het oplossen van een van de raadsels, was Oeidipus de sfinx te slim af. Het monster stortte zich door woede in de afgrond.
 

10. Aladdin. Laat je betoveren door het verhaal van Aladdin, de jonge man wiens leven veranderde toen hij een magische lamp ontdekte, waardoor een djinn ontwaakte en hij drie wensen mocht doen. Het verhaal is bekend door de verhalen bundel 1001 nachten, een verzameling van Arabische sprookjes en legendes. Een klassiek ‘uit de slop naar de top’ verhaal.
 

11. Indiase Mythologie. Dompel jezelf onder in de rijke en kleurrijke wereld van de Indiase mythologie. Dit Sculptuur verbeeldt Parvati, de Hindoestaanse godin van vruchtbaarheid, liefde en toewijding. Ze is de vrouw van Shiva en de moeder van Skanda de oorlogsgod en van Ganesha, de god van kennis en wijsheid. Ganesha is herkenbaar door zijn olifanten hoofd.
 

12. Fontein der Eeuwige Jeugd. Het verhaal van de fontein der eeuwige jeugd spreekt al eeuwen tot de verbeelding van mensen rondom de hele wereld. Velen hebben geprobeerd het te vinden. Zouden we hem nu hier in Zwolle hebben gevonden? In de bevroren wateren? Het lijkt in elk geval op de fontein die belooft wat vele al eeuwenoud willen - de gave van onsterfelijkheid en jeugd. Laat je verleiden en drink een glaasje mee.

13. De Rattenvanger van Hamelen. Laat je meeslepen door het bekende verhaal van de Rattenvanger van Hamelen, die de stad redde van een rattenplaag. De hypnotiserende muziek lokt alle ratten dansend de stadspoort uit. Echter, er zit ook een duistere kant achter deze legende die gebaseerd is op echte gebeurtenissen. De Rattenvanger werd bedrogen, de stad weigerde hem te betalen voor zijn diensten. Uit wraak leidde hij de kinderen met zijn dromerige melodie de stad uit, waarna ze nooit meer terug zijn gezien. Er zijn verscheidende theorieën over wat er echt is gebeurd met de kinderen uit Hamelen. Doordat ratten worden geassocieerd met de pest, suggereert de theorie dat de kinderen van de stad zijn gestorven door de zwarte dood. Waarbij de rattenvanger werd gezien als de personificatie van de dood.

14. Faust. Faust is een legendarisch figuur gebaseerd op de Duitse Alchemist en medicus Johann Faust. Na zijn dood ontstond het gerucht dat hij een pact had gesloten met de duivel in ruil voor kennis, rijkdom en de geneugten van het leven. Er zijn vele sagen geschreven geïnspireerd op dit verhaal. Ook werd het verhaal bekend door poppenkast voorstellingen. Maar de bekendste versie in boekvorm is geschreven door Goethe. We zijn getuige van het moment dat Faust zich laat verleiden door de duivel en zijn ziel verkoopt.

15. De boogey man. Ben je ooit bang geweest wat zich in de donkere schaduwen van je slaapkamer schuilt houdt? De angst voor monsters onder je bed of in de kast? De Boogeyman is een mythisch figuur dat door volwassenen gebruikt wordt om kinderen bang te maken zodat ze niet te ver uit het oplettende oog van hun ouders dwalen en zich zullen gedragen. De boogeyman pakt namelijk ondeugende kinderen. De naam werd afgeleid van het oud Engelse woord Bugge, wat ’iets angstaanjagends” betekent. Watch out…or the boogeyman will get you… dat zinnetje is de inspiratie voor vele angstaanjagende fantasieën wanneer ’s avonds het licht op je slaapkamer uit gaat.

16. Jack Frost. Deze mythe is vooral populair in Engeland en Amerika. Jack is een elf of geest, hij wordt gezien als de personificatie van vorst, winter en de kou. In de nacht en tekent hij prachtige sneeuw sterren en rijp tekeningen op je raam.
 

17. Atlantis. Verlies jezelf in de mysterieuze onderwaterwereld van Atlantis, de gezonken mythische stad, begeleid door Neptunus en omringd door betoverende zeemeerminnen. Durf jij plaats te nemen op de troon van Neptunes?

18. Robin Hood. Betreed Sherwood Forest en ontmoet de legendarische Robin Hood, de nobele outlaw die stal van de rijken om de armen te helpen.

19. De Vliegende Hollander. Waag je op de onstuimige zeeën met het verhaal van de Vliegende Hollander, het spookschip dat gedoemd is eeuwig rond te zwerven. Het tragische verhaal van een kapitein en zijn bemanning veroordeeld tot eeuwige zeiltochten als straf voor zijn roekeloze beloftes.

20. Dracula. Pas op…we betreden duistere wereld van Dracula, de beroemde aristocratische vampier. De legende is gebaseerd op de meest moordlustige heerser van Walachije in Roemenië genaamd Vlad Dracul, geboren in Transsylvanië. Ook wel bekend als Vlad de Spietser. Tijdens zijn heerschappij verzette hij zich sterk tegen de opkomende macht van de Ottomanen. In de bloederige veldslagen werd hij berucht voor het spietsen van mensen. Hij is hoogstwaarschijnlijk de historische figuur waar Bram Stoker zijn beroemde boek op baseerde.

21.Rama en Sinta. De Ramayana is een van de epische verhalen uit de Indiaanse mythologie. Via  de Zijderoute bereikte dit prachtige liefdesverhaal Java en werd het herschreven in de periode tussen 732 en 1006 na christus. In Indonesië staat het bekend als Kakawin Ramayana. De Indonesische versie wijkt op vele punten af van het origineel en is cultureel diep geworteld in vele kunstvormen, zoals het schaduw poppenspel, Wajang Kulit. Het verhaal gaat over de eeuwige liefde tussen Rama en Sinta en over Rahwana die hen probeert te scheiden door Sinta te ontvoeren en de strijd om haar terug te brengen.

22. De Paashaas. Tijdens het Christelijke feest Pasen wordt de wederopstanding van Christus gevierd. Maar waar komt dan toch de paashaas vandaan? In de Bijbel wordt nergens een mythische haas genoemd die gekleurde eieren bezorgd bij brave kinderen. Eén theorie is, dat de haas uit een oudere heidense traditie stamt, namelijk het festival van Eostre, waarin de Godin van de vruchtbaarheid en Lente werd geëerd. Haar symbool was een haas. Het dier werd geassocieerd met vruchtbaarheid door de snelheid waarmee ze zich reproduceerden.

 

23. Bermudadriehoek. Betreed de mysterieuze regio van de Bermudadriehoek, waar schepen en vliegtuigen op mysterieuze wijze verdwijnen.

24. Loch Ness Monster. Duik in de diepten van Loch Ness en ontmoet het legendarische monster dat in deze Schotse wateren schuilt. Glij je ook een stukje over de lange rug?
 

25. Eenhoorn. Een magisch wezen wat al meer dan 2000 jaar tot de verbeelding spreekt. In Middeleeuws Europa werden verhalen verteld over verre oorden met exotische wezens, waaronder de mysterieuze eenhoorn. Ze dachten dat de hoorn van dit magische wezen speciale genezende krachten bezat. In de Europese folklore stond de eenhoorn voor zuiverheid en gratie, dat alleen kon worden gevangen door een maagd.

26.Tandenfee. Maak kennis met de Tandenfee. Een geliefd personage dat kinderen wereldwijd verwelkomen wanneer ze hun verloren tanden onder hun kussen leggen. En er een cadeautje voor terugkrijgen.

27. Dwergen. Maak kennis met onze gezellige dwergen, mythische wezens die bekendstaan om hun vaardigheden in ambachten en mijnbouw. Dwergen spelen een belangrijke rol in Germaanse en Noordse Mytholgie. Zo wordt bijvoorbeeld Mjölnir, de hamer van Thor vervaardigd door dwergen.

28. Trollen. Ooit waren de originele Trollen de meest gevreesde inwoners van Scandinavië en zwierven ze rond in de mystieke Noordelijke bergen en bossen. Ze kwamen alleen tevoorschijn wanneer het donker was. Want er was maar één ding waar Trollen echt bang voor waren: zonlicht.  Als ze zich niet op tijd konden verstoppen, zouden de eerste zonnestralen hen in steen veranderen. Daarom zijn hun gezichten en lichamen daar nog steeds te zien in bergwanden en rotsen. Er zijn veel verschillende soorten trollen, maar meestal zijn ze gevaarlijk, lelijk en een beetje aan de domme kant.

29. Koning Arthur. Treed binnen in de legendarische wereld van Arthur Pendragon, de mythische koning die bekendstaat om zijn ridders van de Ronde Tafel en het legendarische zwaard Excalibur. In de meest bekende versie van deze Keltische mythologie werd het zwaard door de tovenaar Merlijn in een grote steen geworpen. Alleen de rechtmatige opvolger van de Engelse Troon zou het zwaard uit de steen kunnen trekken.

30. Baba Yaga. Baba Yaga is een heks uit de Slavische Folklore. Ze steelt, kookt en eet kinderen. Ze woont in een magische hut in het bos. Deze hut staat op kippenpoten en kan zich op commando verplaatsen.

31. Lady Godiva. Maak kennis met Lady Godiva, de edelvrouw die volgens de legende naakt door de straten van Coventry reed om haar man te overtuigen om de belastingen voor het arme volk van Coventry te verlichten.

32. Chinese Dierenriem race. Het verhaal uit de Chinese mythologie waarbij de Jade keizer een race tussen alle dieren organiseerde. De namen en volgorde van de eerste 12 dieren over de finishlijn, zouden de jaren op de kalender bepalen.

33. Mulan. Maak kennis met  Hue Mulan, de dappere Chinese krijgster die zich vermomde als man om de plaats van haar zieke oude vader in te nemen in het Chinese leger.


 

34. Hansje Brinker. Wie kent de Nederlandse legende van Hansje Brinker niet? Het Haarlemse jongentje die een ramp wist te voorkomen door zijn vinger in een lekkende dijk te steken.

35. De vloek van de mummie. Ook wel bekend als de vloek van Toetanchamon of de vloek van de Farao. Een spookachtige legende die stamt uit de Egyptische oudheid. Wie het graf van de Farao betreedt roept doem en onheil opzich zelf af. De mythe werd vooral bekend toen Howard Carter in 1922 de tombe van Toetanchamon ontdekte. In de maanden na de ontdekking stierven 23 mensen die aanwezig waren bij het openen van het graf.  Durf jij plaats te nemen in de Sarcofaag?

36. Ragnarok. Je bent belandt in de wereld van de Noorse mythologie en Ragnarok, het verhaal van  de ondergang van de goden en het einde der tijden. In dit apocalyptische beeld nemen Thor en Odin het op tegen Jormungandr, de Midgaardslang en Fenrir, de monsterlijke wolf en zoon van Loki.

37. Pot goud aan het einde van de regenboog. De legende van een pot goud aan het einde van de regenboog komt uit de tijd dat de Vikingen Ierland binnenvielen. Ze roofden en plunderden en begroeven hun goud op geheime plekken. Nadat ze de Ierse kusten verlieten, bleven sommige van deze schatten achter. Volgens de folklore vonden de Leprechauns het achtergebleven goud en bewaakten het. De oude verhalen vertelden dat waar het einde van de regenboog de aarde aanraakte, de potten verstopt liggen.