Een team van ongeveer 40 professionele sneeuw- en ijskunstenaars, afkomstig uit Ierland, Hongarije, Canada, Rusland, Estland, Tsjechië, Engeland, de Verenigde Staten, Zwitserland, Finland, België en Nederland, bouwen de sneeuw- en ijsbeelden in een periode van twee weken. De kunstenaars hebben jarenlange ervaring op het gebied van het maken van sneeuw- en ijsbeelden en nemen jaarlijks aan talrijke wedstrijden deel, waar ze ook vele prijzen hebben gewonnen met hun werk.

Technieken en gereedschap?

Welke techniek wordt gebruikt om een sneeuwbeeld te maken?
Van losse sneeuw worden stevige blokken gemaakt door de sneeuw laag voor laag in de ruwe vormen (mallen, houten bekistingen) met de voeten aan te stampen. Dit vullen van de mallen gebeurt met de snowblower, maar we scheppen sneeuw ook met de hand. Doordat de sneeuw drie dagen in de mallen blijft, krijgt de sneeuw de kans om goed te kunnen bevriezen.
Dan worden alle mallen weggehaald en de grondvormen uitgezet. Vervolgens begint het snijden van de fijne vormen in de bovenste blokken sneeuw. Vervolgens wordt de totale oppervlakte bewerkt.

Welke gereedschappen worden gebruikt bij het maken van een sneeuwbeeld?
Voor het snijden van de sneeuw wordt speciaal gereedschap ge­bruikt. De bouwers wisselen onderling tips uit en bespreken alles grondig. Zo heeft iedere bouwer zijn favorie­te gereedschap, dat in verband staat met zijn specialiteit op sculptuurge­bied.
Voor het detailwerk gebruikt men vooral beitels voor houtbewerking. Voor het grotere werk gebruikt men geslepen schoppen of kapmessen en lange kettingen waarmee blokken worden doorgezaagd.

Welke gereedschappen worden gebruikt bij het maken van een ijsbeeld?
Als de blokken, die al gauw 1500 kilo wegen, exact op de juiste locatie hebben neergezet, kunnen de kunstenaars aan de slag. Zij maken daarbij gebruik van speciaal gereedschap. Voor het detailwerk hanteren de sculpters allerlei soorten beitels die men ook bij de bewerking van hout ziet, maar daarnaast gebruiken ze bijvoorbeeld ook schuurmachines of stoomstrijkijzers om het ijs mooi glad af te werken. Voor het grotere werk gebruiken de carvers zware kettingzagen.