Ice background splash

Van zaterdag 18 december 2021 tot en met zondag 6 maart 2022 strijkt, het IJsbeelden Festival, een adembenemende wereld van kraakhelder ijs en glinsterende sneeuw neer bij de IJsselhallen in Zwolle.

De IJsselhallen wordt in de kerstperiode van 18 december 2021 t/m 3 januari 2022, omgetoverd tot een gezellig winterterras. De verwarmde hallen worden aangekleed in winterse sferen met aangepaste horeca. Voor de kinderen wordt een speciaale playground gecreëerd. Een playground met gratis kermisattracties. Een Amerikaanse schoolbus brengt u na het bezoek aan het Nederlands IJsbeelden Festival gratis naar de binnenstad van Zwolle. Wilt u echter te voet naar de binnenstad dan kan dat ook, het is maar 10 minuten lopen. U kunt uw auto gewoon laten staan op de parkeerplaats van de IJsselhallen, het parkeertarief is gelidig tot 24.00 uur.

Voordat de deuren van het IJsbeelden Festival voor de bezoekers opengaan zijn we al minimaal 6 maanden bezig met de voorbereiding van het evenement. Er moet van alles gebeuren, zowel op creatief, organisatorisch als operationeel gebied. Wat heb je allemaal nodig voor een geslaagd ijsbeeldenfestival? Hieronder beschrijven we de belangrijkste factoren:

 

Flinke dosis creativiteit

De tentoonstelling is geen willekeurige verzameling van mooie, bevroren objecten. Integendeel, daar heeft een ijsarchitect maandenlang over nagedacht. Wat gaat het thema worden? Hoe beelden we dat uit in scènes? Welke ijsbeelden passen daarbij? Het creatieve proces is cruciaal voor een geslaagd evenement.

IJskoude locatie

Brrr, het is -10 °C in de loods waar het Nederlandse IJsbeeldenfestival dit jaar plaatsvindt. Dat is nodig om de sneeuw- en ijsbeelden bevroren te houden. Deze vrieskou moet actief worden gecreëerd, met behulp een geschikte loods, vriesunits en een zeer goede isolatie. De vriesunits worden zo afgesteld dat ze alleen actief zijn als dit nodig is.

Heel veel sneeuw en ijs

Om 1200 m2 te vullen met winterse sculpturen, is maar liefst 275.000 kg sneeuw en 275.000 kg ijs benodigd. Waar haal je dat vandaan? In ieder geval wordt het niet weggekaapt van slinkende poolkappen. In plaats daarvan is er een ijsfabriek in Frankrijk die regenwater op een duurzame manier bevriest tot transparante ijsblokken.

Professionele stackers

‘Veiligheid’ is een hele belangrijke voorwaarde van ijsbeelden en sneeuwbeelden. Daarom moeten de stukken ijs op een zorgvuldige manier worden gestapeld, zodat het stevige blokken worden. Hetzelfde geldt voor sneeuw: dit moet op zo’n manier worden gestampt, dat het een robuust geheel wordt. Voor dit arbeidsintensieve proces worden professionele stackers uit Letland ingehuurd.

Internationale kunstenaars

Het Nederlandse IJsbeeldenfestival is het grootste ijsbeeldenfestival van Europa. Dan mag je als bezoeker de mooiste sculpturen verwachten, die door de beste ijskunstenaars ter wereld zijn gemaakt. Daarom worden er 40 tot 50 internationale ice carvers uitgenodigd om het creatieve concept te realiseren.

De leukste bezoekers!

Het IJsbeeldenfestival is pas echt compleet als er bezoekers zijn. Beetje zonde om maandenlang zo hard te werken, als je het resultaat met niemand kan delen… Daarom wordt er de nodige aandacht besteed aan marketing en promotie. Want het festival is niet compleet zonder de leukste bezoekers, zoals jij!