Museum De Fundatie

Toon uw entreeticket van het IJsbeelden Festival bij de kassa van De Fundatie en ontvang € 4,00 korting op de entree van dit landelijk bekende museum. Deze actie is geldig tussen 16 december 2023 t/m 25 februari 2024.

 

Museum de Fundatie bevindt zich aan de Blijmarkt, middenin de binnenstad van Zwolle. Dit neoclassicistische pand is gebouwd tussen 1838 en 1841, naar een ontwerp van de Haagse architect Eduard Louis de Coninck.

Het gebouw deed dienst als Paleis van Justitie en bood later onder meer onderdak aan de Rijksplanologische Dienst. In 2004/2005 is het gebouw aan de Blijmarkt naar een ontwerp van architect Gunnar Daan verbouwd tot kunstmuseum. In 2012/2013 is het pand spectaculair uitgebreid met 'de Wolk' op het dak van het historische gebouw.

De uitbreiding is een ontwerp van Hubert-Jan Henket (Bierman Henket Architecten). Een groot ovaal raam geeft uitzicht op de historische binnenstad van Zwolle. Aan de buitenkant is de opbouw bekleed met 55.000 wit-blauwe tegels van Koninklijke Tichelaar Makkum. De uitbreiding wordt als een keramische wolk optisch opgetild en zweeft boven het oorspronkelijke neoclassicistische gebouw. Op de grens tussen de middeleeuwse stadskern en de 19e-eeuwse singels is het vernieuwde museum een hedendaags baken en een icoon van de toekomst.

De collectie is voornamelijk bijeengebracht door verzamelaar Dirk Hannema (1895-1984, voormalig directeur Museum Boymans in Rotterdam) en omvat werk van oude meesters als Strozzi, Vroom en Weenix, internationale topstukken van Picabia, Turner, Bernini en Canova en veel Nederlandse kunst van ondermeer Mondriaan, Israëls, Toorop, van der Leck, Appel, Lucebert, Voerman en vele anderen. Op de bovenverdieping worden met regelmaat wisselende exposities samengesteld.

 

Voor de actuele tentoonstellingen klikt u op onderstaande link

Adresgegevens

Museum de Fundatie
Blijmarkt 20
8011 NE Zwolle
Telefoon: 0572 388188