Met trots staat het Nederlands IJsbeelden Festival weer in Zwolle, een bruisende Hanzestad waar het leven gevierd wordt. Binnen de oude stadsmuren ontdek je een veelheid aan cultureel en culinair aanbod. Talloze festivals, de culinaire top van Nederland, spraakmakende tentoonstellingen, de mooiste boekhandel van het land, allemaal te ontdekken met het Middeleeuwse decor van de oude Hanzestad op de achtergrond.

Een stad die uitnodigt om ontdekt te worden. Kijk op de websites VisitZwolle en Zwolle Toerisme, voor extra inspiratie voor een dagje uit in Zwolle! De Hanzestad Zwolle is een bezoekje meer dan waard. Trek gerust maar meerdere dagen uit, want één dag is niet voldoende om de stad te beleven.

In Zwolle vind je de unieke combinatie van de historische grandeur van het rijke Hanzeverleden en de innovatieve bruisende sfeer van een moderne mini-metropool. Binnen de oude stadsmuren ontdek je een veelheid aan cultureel en culinair aanbod. Talloze festivals, de culinaire top van Nederland, spraakmakende tentoonstellingen, de mooiste boekhandel van het land, allemaal te ontdekken met het Middeleeuwse decor van de oude Hanzestad op de achtergrond.

In het historische centrum met de oude grachten vind je nog veel plekken van grote betekenis. De Hanze pakhuizen en statige gevelpanden tonen de oorsprong van de huidige welvaart. Hier beleef je nog de sfeer uit de tijd van Thorbecke en ontdek je waarom Zwolle een inspiratiebron was, en is, voor grote denkers.

In het historisch decor herbergt Zwolle vele terrassen, restaurants en cafés. Prikkel je smaakpapillen met de beroemde Haute Cuisine van de Librije of laat je verrassen door de vele andere chef-koks uit onze stad. Slenter op onze eeuwenoude pleinen en ontdek kleine intieme barretjes, moderne pop-up restaurants, biologische lunchrooms en supergezonde juice-bars.

Flanerend door hartje centrum kom je als vanzelf bij twee van de meest opvallende verschijningen van Zwolle. Zwolle is het trotse thuis van Museum de Fundatie en boekhandel Waanders in de Broeren. Dompel je onder in spraakmakende tentoonstellingen en in de wondere boekenwereld. Vanuit het opvallende raam in de Fundatie heb je aan één blik genoeg: de Zwolse binnenstad ligt aan je voeten.

Economische topregio en excellent onderwijs

De stad wordt bevolkt door creatieve studenten, inventieve ondernemers en eigenwijze vrijdenkers. Hier gelooft men nog dat het leven samen beter wordt. De deeleconomie van Zwolle stamt nog uit de Middeleeuwen. Vanuit het Hanzeverbond werkte men nauw samen met internationale steden. Dat bracht Zwolle grote welvaart. Nu nog is de regio Zwolle één van de economische TOP-regio's van Nederland. De intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs, samen met de goede bereikbaarheid maakt de Regio Zwolle tot een zeer krachtige, toekomstgerichte omgeving voor bedrijfsleven en studenten. Het businessmodel van de Regio Zwolle is briljant in zijn eenvoud: men gunt elkaar de handel en helpt elkaar vooruit!

De Zwolse binnenstad barst van de interessante highlights

Een aantal tips:

 •     Bezoek de 14e eeuwse Sassenpoort
 •     Beklim de Peperbus
 •     Bezoek museum de Fundatie
 •     Boek een rondvaart door de stadsgrachten
 •     Bewonder de mooiste boekhandel van Nederland: Waanders in de Broeren
 •     Shop in de Diezerstraat en ontdek vooral de kleine winkeltjes in de zijstraten
 •     Bezoek het gezellige centrum in winterse sferen (http://winterszwolle.nl/)
 •     Bezoek het Nederlands IJsbeelden Festival

Zwolse feiten

 • Zwolle heeft de A-status in de top 10 van bruisende steden in een sterke regio (onderzoek van Planbureau voor de leefomgeving)
 • 3 sterren Restaurant de Librije 3 keer op rij is verkozen tot het beste Restaurant van Nederland
 • Zwolle viert ieder jaar het grootste Bevrijdingsfestival van Nederland
 • Museum de Fundatie trekt jaarlijks 300.000 bezoekers
 • Zwolle kent een levendige Hiphop scene met Typhoon, Rico en Sticks als ambassadeurs
 • Herman Brood geboren is in Zwolle en geeerd wordt in de Herman Brood  Experience.
 • Zwolle heeft met de IJsselhallen een enorm event-centre met veel parkeergelegenheid nabij het centrum in huis
 • De Sassenstraat staat in de top 10 van leukste winkelstraten van Nederland
 • De meeste bezoekers aan Zwolle komen voor het eigentijdse winkelaanbod
 • Onlangs openden publiekstrekkers Zara, Primark en Pathé bioscoop hun deuren in Zwolle

Bereikbaarheid

Zwolle is goed bereikbaar via verschillende wegen en ligt centraal in ons land. Het ligt namelijk aan de twee grootste snelwegen van Nederland: de A50 en A28. Liever met de trein? Via de Hanzelijn ben je met iets meer dan zestig minuten vanuit Amsterdam in Zwolle. Maar ook vanuit het noorden, oosten, midden en zuiden, is Zwolle snel te bereiken. Zwolle is niet voor niets het tweede spoorwegknooppunt van Nederland. Vanaf het station loop je ongeveer in een kwartier naar de grote markt in het centrum. Raadpleeg de website van de NS voor vertrektijden.

Zwolle heeft alles wat je van een eigentijdse stad verwacht, zonder dat het de charme en knusheid van het verleden verliest.