Ice background splash

Camera instellingen

Om de verschillende ijssculpturen het beste te kunnen fotografen hebben we twee uitgebreide handleidingen voor jullie.

Hoe kun je de mooiste sculptuurfoto's maken?

Ondanks dat al die wonderlijke sculpturen verlicht zijn, is het licht niet overal even optimaal om te fotograferen. Neem ten eerste een lichtsterke compact camera of een lichtsterk objectief mee, zoals een [24-70mm f/2.8 lens], waarmee je eenvoudig vanuit verschillende hoeken op jacht kunt gaan naar het perfecte standpunt. Ook kun je de ISO-waarde van je camera flink omhoog zetten. Speel met de instellingen en probeer!


Lastige lichtomstandigheden
Wanneer dat nog niet genoeg is, kun je ervoor kiezen om te werken met een wat langere sluitertijd zodat je meer licht 'opvangt'. Vanuit de hand fotograferen met een lange sluitertijd resulteert er vaak in dat er onscherpte optreedt – en zeker in een koude omgeving is het lastig om de camera goed stil te houden. [Een monopod] meenemen is dan de meest handige oplossing. Een monopod is ingeklapt heel klein, maar is krachtig genoeg om je dat nodige beetje extra steun te geven. De kou heeft bovendien invloed op de gebruiksduur van de accu van je camera, het is daarom verstandig om één of twee [accu's] in te pakken als reserve.

 

Kleed je warm
Ook belangrijk..., vergeet jezelf niet! Doe een [sjaal] om en draag bijvoorbeeld wat dikkere schoenen of sokken zodat je geen last krijgt van koude tenen. En koude vingers voorkom je door [speciale handschoenen] voor fotografen te dragen. Zo zijn er bijvoorbeeld handschoenen van het merk [Stealth-Gear] die een speciale opening hebben bij de duim en wijsvinger zodat je gemakkelijk je apparatuur kunt bedienen zonder koude handen te krijgen. Heel veel plezier en succes!

 

De mooiste maken sculptuurfoto's met Sony

Sony staat bekend om de hoge beeldkwaliteit van haar camera's, of het nu een compact camera, een systeemcamera of een spiegelreflexcamera is. De Sony's weten stuk voor stuk heel goed om te gaan met verschillende situaties en zijn zeer lichtgevoelig, iets wat bij het fotograferen van al die wonderlijke ijssculpturen héél belangrijk is! Het licht is namelijk niet overal even optimaal.


Compacte kwaliteit
De [RX100-serie compact camera's van Sony] omvat hoge resolutie camera's met een lichtsterke lens en een grote sensor die veel licht op weet te vangen. Ook beschik je met een RX100 over heel veel instelmogelijkheden. En het grote voordeel van deze professionele compact camera's is dat ze zo klein zijn, dat ze in je jas- of broekzak passen.

 

Zeer krachtige zoom
Een andere opvallende camera is de [Sony Cybershot RX10 II]. Deze bridgecamera met 20.2 megapixel sensor heeft een groot zoombereik en een kantelbaar display. Door het scherm te draaien is het makkelijk om vanuit nieuwe perspectieven foto's te kunnen maken. De lichtsterkte van de lens zorgt ervoor dat je in een omgeving met slecht licht alsnog voldoende details goed op de gevoelige plaat kunt zetten.

 

Verwisselbare objectieven
Voor wie de mogelijkheid wil om van lens te kunnen wisselen, is het interessant om naar de [A6000 systeemcamera] te kijken. De A6000 heeft een 24.3 megapixel sensor, de ISO is instelbaar tot 51.600 en het scherm is kantelbaar. Bovendien is er heel veel keus qua objectieven: een [24mm f/1.8], een [18-105mm f/4.0] of een [55-210mm telezoomlens]..., Sony heeft het allemaal!