Zo geniaal als Wolfgang Amadeus Mozart was, waren er maar weinig. Als klein kind al componeerde hij voor zijn tijd revolutionaire muziekstukken. Je ziet hem hier als reuzebaby achter een speelgoedpiano. Nog in de luiers, maar al wel met zijn befaamde pruik op. Een knipoog naar de grote ster die hij later zou worden.

Mozart ( 1756- 1791):

“Het wonder heeft God laten geboren in Salzburg”, aldus Leopold Mozart over zijn zoon Wolfgang Amadeus Mozart. Al op jonge leeftijd is het duidelijk dat Mozart over een groot muzikaal talent bezit en waarschijnlijk een rooskleurig leven tegemoet gaat. Het wonder Mozart is echter geen lang leven gegund. Hij overlijdt op 5 december 1791 op jonge leeftijd. De reden voor zijn vroegtijdig overlijden is nog steeds onduidelijk.

Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren op 27 januari 1756 in Salzburg. Mozart componeerde zijn eerste stuk toen hij vijf jaar oud was. Op zesjarige leeftijd besloot zijn vader met Mozart te gaan touren door Europa. Na ruim drie jaar rondreizen had Mozart niet alleen veel opgetreden en zijn eerste volledige symfonieën gecompenseerd, maar werd ook zijn muziek gepubliceerd. Nog meer rondreizen vonden plaats, waarin vader en zoon er samen op uittrokken, zodat de naam van de jonge Mozart in de belangrijke steden van Europa gevestigd werd. Mozart werd gezien als vernieuwend, omdat hij verschillende stijlen gebruikte, waarbij hij een gevarieerd publiek aansprak.

Toen Mozart wat ouder was, heeft hij lange tijd van de ene naar de andere plaats gereisd. Voornamelijk om los te komen van de strakke lijnen die zijn vader voor hem had uitgezet. Echter ook omdat hij opdrachten kreeg als componist en pianist vanuit heel Europa. Ondanks zijn grote succes had Mozart het financieel moeilijk. Daarnaast werd Mozart in 1787 depressief. Deze gebeurtenissen hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat er een muzikale omslag plaats vond in de laatste jaren van zijn leven.

 “Ik heb de smaak van de dood op mijn tong”, aldus Mozart op 4 december 1791. In de nacht die daarop volgde overleed hij. Waaraan Mozart precies is overleden, is tot op de dag van vandaag onduidelijk. In het officiële rapport werd militaire koorts als doodsoorzaak genoemd. Er werd echter beweerd dat hij vergiftigd was door een muzikale rivaal of dat hij zichzelf vergiftigd had. Anderen beweerden dat zijn dood het gevolg was van een burn-out naar aanleiding van zijn hectische leven. Daarnaast werd beweerd dat een aanval van gewrichtsreuma, een hersenbloeding of hartritmestoornissen hem fataal waren geworden. Weer anderen beweerden dat zijn levenslange lijden aan ziektes hem uiteindelijk jong fataal werd.

De doodsoorzaak van Mozart zal waarschijnlijk altijd onduidelijk blijven. Wel is duidelijk dat de muziek van Mozart al eeuwenlang voortleeft.

Wolfgang Amadeus Mozart componeerde in zijn korte leven -in een tijdbestek van circa 30 jaar- meer dan 600 werken, waaronder 21 stukken voor toneel en/of opera, meer dan 50 symfonieën, 25 pianoconcerten, 12 vioolconcerten, 27 concert-arias, 19 pianosonates, 26 strijkkwartetten, 15 missen, kerkmuziek en nog veel meer.

Werken van Mozart:

  1. Le nozze di Fiagaro- Ouverture
  2. Concert voor klarinet en orkest
  3. Pianoconcert no. 21- 2de deel
  4. Concert voor hoorn no.4- 3de deel
  5. Exsulate Jubilate
  6. Serenade eine kleine Nachtmusic
  7. Serenade Gran Partita- 3de deel
  8. Sinfonia Concertante- 1ste deel