En dan ben je opeens in een echt ouderwetse Amerikaanse Diner uit de jaren 50. Met formica tafeltjes, veel chroom en felle pastelkleuren. Op de counter zit een fraaie pin-up in petticoat haar milkshake te drinken. Op de achtergrond speelt een enorme jukebox Rock 'n Roll liedjes.

Rock komt uit rock n roll, maar waar kwam rock n roll dan vandaan? Rock n roll komt uit verschillende soorten muziek uit Amerika: de blues, country music, popmuziek en Rhythm& Blues. Verder zijn er nog folk muziek en jazz in terug te vinden. Het belangrijkste bij het ontstaan van de rock n roll, en later ook andere vormen van rock, is de blues.

De slaven in Amerika maakten de blues uit werkliedjes en liedjes over god.

De blues heeft een akkoordenschema dat bestaat uit 12 4 kwartsmaten. Het bestaat vaak uit vragen en antwoorden en belangrijk zijn ook de blue notes. Dat zijn tonen die niet in onze toonladders bestaan en die je kunt maken met instrumenten zoals de gitaar en saxofoon. Bluesinstrumenten zijn de gitaar, de basgitaar de mondharmonica en de piano.

De blues was dus heel belangrijk voor de muziek uit die tijd. In de 20e eeuw gaan de zwarte muziek, de blues, de blanke muziek, de country en de pop samen. Blanke mensen wilden eerst niets weten van de muziek van zwarte mensen, maar nu gingen ze samen muziek maken en mengen.

Een diskjockey in Ohio draaide deze muziek en noemde het rock ’n roll. Dezelfde diskjockey organiseerde ook het eerste rock n roll concert. Het werd heel populair. Bekende muzikanten uit die tijd waren Chuck Berry, Little Richard en later mensen als Buddy Holly en Elvis Presley.

Bepaalde vormen van blues en later rock n roll kwamen naar Engeland. In 1958 was een liedje van Cliff Richard and The Drifters (later Cliff Richard and The Shadows) het eerste Engelse rock n roll nummer. Dit nummer was het eerste British Rock. De band had heel veel invloed en zij kwamen met de de volgende muziekinstrumenten bij elkaar 2 gitaren, 1 bas en een drumstel. Ook kwamen ze met de lead gitaar en met de elektrische basgitaar. Net zoals alle latere rockbands.

Hierna kwamen er nog veel andere Engelse bands, The Beatles, The Rolling Stones, The Who en The Kinks. Veel jongeren begonnen ook dat soort muziek te maken in bijvoorbeeld de garages van hun huizen en zo begon rock.