Het liefdesverhaal van prins Siegfried en Odette, koningin van de zwanen, wordt al meer dan 150 jaar overal ter wereld opgevoerd als de fenomenale klassieke balletvoorstelling het Zwanenmeer. In deze scène leidt Odette de dans en wordt ze omringd door betoverde zwanen. De indringende muziek is van Tsjaikovski.

Het Zwanenmeer:

Moskou 1877- Voor het eerst wordt de balletvoorstelling het Zwanenmeer in het Bolsjojtheater van Moskou ten tonele gebracht. Maar de première is geen succes. De muziek van de legendarische Tsjaikovski, waar hij een jaar aan werkte, overheerst teveel. Het ballet wordt volledig afgekraakt.

Initiatief:

Wie de initiatiefnemer van het Zwanenmeer was, is moeilijk te achterhalen. De populairste theorie is dat het ballet werd gemaakt op verzoek van het Keizerlijk Theater in Moskou. Vladimir Petrovich Begichev, directeur van het Keizerlijk Theater van Moskou, zou de voorstelling hebben geschreven en de Russische danser Vasily Geltser was de producent.

De Russische componist Pyotr Ilyich Tsjaikovski, componeerde in eigen opdracht de bekende Zwanenmeer themacompositie. Hij deed dit voor een kleiner ballet in zijn eigen huis, genaamd Het Meer van de Zwanen. De gekozen regisseur voor het Zwanenmeer project, Vladimir Petrovich Begichev, hoorde Tsjaikovski’s zwanenlied en koos hem om de gehele compositie van het Zwanenmeer te maken voor 800 roebel, in die tijd een redelijk bedrag voor dergelijke composities. Tsjaikovski accepteerde de opdracht en schreef een jaar aan de muziek voor de voorstelling.

De première van de balletvoorstelling verliep allerminst voorspoedig. Allereerst werd de hoofdrolspeelster vlak voor de première vervangen. De sieraden, die zij had gekregen van een ambtenaar had ze verkocht. Daarna trouwde ze met een collega-danser, in plaats van met de ambtenaar die haar de juwelen had gegeven. Dit zorgde voor een schandaal. Daarnaast stelden critici dat alle dansers, het orkest en het decor een debacle waren.

Het ballet was zijn tijd vooruit. Het publiek moest wennen aan de overheersende muziek die een grotere rol speelde dan de gewoonte was. De choreografie van het ballet stond in dienst van de muziek en niet andersom. De dansers dienden als secundaire uitbeelding van de verhaallijn die door de muziek werd bepaald. Zoals bij vele kunstenaars en componisten werd het werk van Tsjaikovski pas echt gewaardeerd na zijn dood in 1893. Twee jaar later werd het Zwanenmeer voor het eerst in zijn volledige lengte uitgevoerd in Sint-Petersburg. Tot op de dag van vandaag wordt het Zwanenmeer nog wereldwijd op de planken uitgevoerd.

 Het verhaal:

Het Zwanenmeer is gebaseerd op een Duits volkssprookje en gaat over de Duitse prins Siegfried die een bruid moet zoeken. Hij ontmoet de witte zwanenkoningin Odette en zweert haar eeuwige trouw, maar tijdens een bal wordt hij verleid door een andere zwaan. Deze zwarte zwaan, Odile, weet hem te verleiden tot een huwelijksaanzoek.