Te vroeg gestorven popidolen zijn er genoeg. Van Janis Joplin en Jim Morrison, tot Kurt Cobain en Amy Winehouse. Boven het wolkendek zie je twee nog maar recent overleden muzikale grootheden. Met op de achtergrond een enorme hemelpoort spelen ze samen de sterren van de hemel.

David Bowie (1947-2016)

De Britse rockzanger David Bowie werd in januari 1947 in Brixton geboren als David Robert Jones. Bowie begon zijn muzikale loopbaan als saxofonist in verschillende schoolbandjes. In 1966 veranderde hij zijn naam in David Bowie, toen hij ontdekte dan zijn achternaam niet zo origineel was en ook werd gebruikt door Davy Jones van de Monkees.

Het debuutalbum van David Bowie werd aanvankelijk slecht verkocht. Ook een aantal singles brachten daar geen verandering in. Bowie brak pas in 1969 door met "Space oddity", een verhaal over Major Tom, die in een ruimteschip door het heelal zweeft en niet terug naar de aarde wil komen.

"The man who sold the world" (1970) werd geproduceerd door Toni Visconti. David Bowie sneed op dit album een groot aantal onderwerpen aan in zijn teksten. Op de albumhoes werd Bowie afgebeeld in een kleurrijke jurk en in interviews verklaarde hij biseksueel te zijn.

Na "Hunky dory" (1971) kwam David Bowie met "The rise and fall of Ziggy Stardust" (1972) met de klassiekers "Starman", "Lady stardust" en "Rock 'n' roll suicide". De opvolger "Aladin sane" was een soort conceptalbum op het thema van de wereldondergang. Dit thema stond ook centraal op het album "Diamond dogs" uit 1974, waarvoor David Bowie de roman 1984 van George Orwell als inspiratiebron gebruikte.

Met John Lennon nam Bowie de single "Fame" op, waarmee hij ook in de Verenigde Staten van Amerika de eerste plaats van de hitparade bereikte. Na een zwakkere periode, waarin zijn huwelijk met Angela, ook bekend als Angie, Barnett eindigde en hij tevens verzeild raakte in een rechtszaak tegen zijn manager maakte hij met producer Brian Eno de albums "Low" en "Heroes". Deze zwartgallige albums werden een commercieel succes en werden een bron van inspiratie voor groepen, die in de jaren tachtig naam gingen maken. In 1979 was hij te zien in de Broadway-productie "The elephant man".

Aan het begin van de jaren tachtig speelde David Bowie in een aantal films, zoals "The Hunger" en "Merry Christmas, mr. Lawrence". Bowie werkte in deze jaren met een groot aantal andere vedetten samen. Zo nam hij met Queen het nummer "Under pressure" op. Nadat hij platenmaatschappij RCA voor EMI verruilde werd het door Nile Rodgers geproduceerde album "Let's dance" door de pers goed ontvangen met de hits: Let's dance ,  China Girl en Modern love

Met de Pat Metheny Group nam David Bowie "This is not America" op. Met Mick Jagger van de Rolling Stones werkte hij samen op "Dancing in the street".

In 1989 begon David Bowie met Reeves Gabrels (gitaar), Tony Sales (bas) en Hunt Sales (drums) het samenwerkingsverband Tin Machine. Met deze band nam hij een aantal albums op, die een stuk rauwer en meer rock & roll zijn dan zijn solowerk.

"Black tie white noise" werd weer geproduceerd door Nile Rodgers en was zijn sterkste album in jaren. Tijdens de opnamen van "Heathen" (2002) en "Reality" (2003) zat producer Tony Visconti weer achter de mengtafel.

David Bowie overleed op 10 januari 2016, na een gevecht van achttien maanden met kanker, in aanwezigheid van zijn familie in New York.

 

Prince (1958-2016):

Wereldwijd reageerden mensen geshockt op het overlijden van Prince op 21 april 2016. Prince is 57 jaar geworden.

Prince Rogers Nelson werd geboren op 7 juni 1958 in Minneapolis. In Minneapolis werden daarom naar aanleiding van zijn dood verschillende herdenkingen gehouden om de muzieklegende te eren. Een fan bij club First Avenue in Minneapolis, waar de film Purple Rain werd opgenomen, zei hierover: “Het is voor mijn gevoel de enige plek waar ik naartoe kon gaan. (…) Je kunt wel thuis gaan zitten, maar dit voelt meer als thuis.”

Prince Purple rain

Als zoon van een Italiaanse en Filippijnse jazzbandleider en een Afro-Amerikaanse zangeres, groeide Prince op in een muzikale omgeving. De artiestennaam van zijn vader was Prince Rogers. Zijn vader heeft hem dus vernoemd naar zijn artiestennaam: “I named my son Prince because I wanted him to do everything I wanted to do.” Na de scheiding van zijn ouders op vijfjarige leeftijd, woonde hij met zijn moeder, stiefvader, zus en halfbroertje. Vanaf zijn zevende leerde hij veel verschillende instrumenten spelen. Hij kon piano spelen, gitaar en drums. Op zijn twaalfde verliet hij het ouderlijk huis omdat zijn moeder commentaar had op zijn pornografisch getinte teksten. Een jaar later richtte hij zijn eerste band Champagne op. Op zijn zeventiende scoorde hij een bescheiden hitje met het nummer Soft and Wet.

Prince was een popartiest, maar ook een componist, pianist, toetsenist, bassist, dansers, platenproducer, filmregisseur en acteur. Prince is hoofdzakelijk bekend door zijn hits 1999 en Purple Rain. Met zijn muziek wist Prince de kloof tussen new wave en disco te overbruggen. Hij liet zich inspireren door zowel blanke als zwarte muzikale invloeden. Bovendien stond hij bekend om zijn gewaagde en seksueel getinte teksten, waardoor hij aan het begin van de jaren ’80 zelfs geweerd werd door de Amerikaanse radio.

De legendarische musicus bracht veel albums uit. Het opvallendste album was The Black Album in 1987, dat volstond met dansbare feestachtige funkmuziek. Vlak voor de release van dit album werd deze teruggetrokken en moest de hele oplage vernietigd worden, wat overigens niet lukte. De officiële reden hiervan was dat er teveel Prince muziek in één keer op de markt zou zijn. Er werd echter ook beweerd dat hij zelf op het laatste moment vond dat het album te slecht was. Op 22 november 1994 kwam dit album alsnog uit. Tegen die tijd was er echter al een levendige handel ontstaan in de exemplaren die de eerdere vernietiging overleefd hadden

Prince was zijn officiële artiestennaam. Doordat deze naam verbonden was aan de platenmaatschappij waarbij hij vertrokken was, moest hij in 1993 zijn naam veranderen. Hij besloot te kiezen voor: The Artist Formerly Known as Prince. In 1999 vervielen de rechten en werd zijn artiestennaam weer Prince. Vanaf 1993 gebruikte hij ook vaak een symbool als artiestennaam, wat een combinatie was van het symbool voor man ♂ en vrouw ♀.