Je bent nog steeds onder het podium van Music Inspires. Hier kom je in contact met de donkere kant van muziek: Hardrock en Metal. Een gitarist laat zijn gitaar janken terwijl hij headbangt op snoeiharde muziek. Op de achtergrond zie je een grote hand die het duistere ‘Sign of the Horns’ maakt!

Heavy Metal:

Heavy metal is een muziekstroming die begin jaren 70 ontstaan is in de 20e eeuw en kwam voort uit pop en blues en later ook klassieke muziek, met name The Doors, Iron Butterfly, Black Sabbath, Deep Purple, AC/DC en Led Zeppelin. Het wordt gekenmerkt door agressieve ritmes, zwaar versterkte elektrische gitaargeluiden en duistere tonen. Heavy metal wordt vaak in een adem genoemd met hardrock en het latere grunge, maar is toch een duidelijk te herkennen muziekstijl.

Heavy metal kenmerkt zich door snelheid, meer nog dan hardrock, dat naast snelle nummers ook vaak trage nummers kent. Bij heavy metal ligt de nadruk sterk op krachtige en snelle ritmes, die door alle muziekinstrumenten worden ondersteund. Vooral door toepassing van een dubbele bassdrum in het drumstel kan de drummer een hoog ritme halen in nauwe samenwerking met de bassist. Ook zijn twee sologitaristen geen uitzondering. Door snelle meerstemmige gitaarpartijen te spelen creëren ze een klanktapijt, waarop een zanger goed uit de voeten kan. Net als in de hardrock zijn de zogenaamde powerakkoorden de basis voor de muziek.

Black Sabbath-Paranoid- 1970


Hardrock:                         

Vanuit de blues (en wat andere muziek invloeden) is rock n roll ontstaan. Er ontstond een rebelse cultuur wat bij de vorming van deze stroming een belangrijk aspect was. Niet meer netjes zoals papa en mama, maar dikke vetkuiven en stevige rock n roll. Uit die rock n roll kwamen andere rocksoorten. De blues en rock n roll bleef herkenbaar maar ruiger gitaarwerk kenmerkte veel van deze muziekstijl. Dit was ongeveer halverwege de jaren 60 toen de hippiebeweging ontstond. Rond en door deze beweging ontstonden veel muziekgroepen.

In de loop van de tijd werd het (live) geluid van bands zwaarder, vooral door toepassing van steeds krachtiger podiumversterkers. De groter wordende volumes veroorzaakten dat men, om deze nieuwe stijl van spelen te omschrijven, termen uit de industrie hanteerde. De term Hard Rock komt uit de wereld van de mijnindustrie en mijnbouw. Het is niet moeilijk in te zien, dat deze tak van arbeid zwaar is, met geweld gepaard gaat en dat de hulpmiddelen om dit werk te verrichten op zijn minst degelijk moeten zijn! De brug naar de stevige ritmes en harde klanken uit de rockmuziek is hiermee snel gelegd.

Bekendste bands die als eerstelingen eind 60-er jaren in de hardrock worden genoemd zijn Blue Cheer (met hun hitversie van "Summertime Blues" wellicht de eerste hardrockband), Steppenwolf, Led Zeppelin, The Who, Jimi Hendrix Experience en Deep Purple en ook The Rolling Stones vormde een brug naar de hardrock. Je kunt stellen dat die bands (samen met nog vele anderen) het hardrocktijdperk openen, door dominant gitaarwerk dat elektronisch vervormd werd(distortion), vaak met de muzikale kenmerken van de blues. Ook (Hammond)orgels maakten deel uit van de bezetting. Bijvoorbeeld bij een rockband als The Doors zijn de Fender Rhodes Piano Bass en de Continental Vox belangrijke instrumenten geweest, net als bij Deep Purple.

Deep Purple-Child in Time- 1970