Het leven van Edith Piaf was allesbehalve rooskleurig, maar wat een prachtige chansons heeft ze geschreven en gezongen. La Vie en Rose is zonder twijfel een van de beroemdste en dat nummer vormt het decor van dit ijssculptuur. Achter een lijst met rozen zie je Piaf met microfoon haar grootste hits vertolken.

Edith Piaf geldt als een Franse legende in de muziekwereld. Zij was een cabaretzangeres, songwriter en actrice. Met nummers als “non, je ne regrette rien” verwierf Piaf internationale beroemdheid en wist zij emotie bij mensen op te roepen.

Edith Giovanna Gassion is geboren in 1915 te Parijs. Haar moeder heette Annetta Giovanna Maillard en is afkomstig uit Italië. Zij zong ook en haar artiestennaam was ‘Line Marsa’. Haar vader Louis-Alphonse Gassion was een acrobatische straatartiest. Haar ouders verlieten Edith snel: haar moeder besloot een solocarrière achterna te jagen, en Edith werd achtergelaten bij haar oma die een bordeel runde. Edith besloot op haar 14e haar vader te vergezellen in de straatacrobatiek. Al vrij snel zong ze op straat en probeerde zij in haar eentje rond te komen. De 17-jarige Edith werd vervolgens zwanger maar na 2 jaar overleed haar kindje Marcelle aan een hersenvliesontsteking.

In 1935 werd ze ontdekt door Louis Leplée, de eigenaar van de Parijse club Le Gerny, die Edith haar beroemde naam gaf: “La Môme Piaf’” (“de kleine mus”). Na een grote promotieactie nam Piaf twee albums op in hetzelfde jaar. Piaf was razend populair door haar rauwe stem die zoveel emotie gestalte kon geven. Na de moord op Leplée besloot ze het heft in eigen handen te nemen. Ze zong chansons over haar leven en werd beroemder. Piaf begaf zich destijds al in de hoogste sociale kringen van de entertainmentwereld.

Piaf toerde in Europa en trad zelfs op voor Duitse soldaten. Na de Tweede Wereldoorlog reisde zij door Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Het Amerikaanse publiek moest even wennen aan de Franse zangeres, maar Edith zette door en de Amerikanen waren uiteindelijk ontzettend enthousiast over de Franse. Haar populariteit leverde haar zelfs optredens op in het destijds veel bekeken Amerikaanse variétéprogramma “The Ed Sullivan Show” tijdens de jaren ’50.

Edith Piaf stond bekend om haar rijke liefdesleven. Ze had relaties met onder andere de acteur Paul Meurisse, de componist Henry Contet en bokskampioen Marcel Cerdan. Toen Cerdan omkwam in een vliegtuigongeluk in 1949 was Piaf ontroostbaar. Na een auto-ongeluk in ’51 raakte zij verslaafd aan morfine en alcohol. Piaf leed naast haar verslaving echter aan zware artritis, waardoor het met haar gezondheid bergafwaarts ging en ook haar huwelijk hield geen stand. In ’62 trouwde ze met de Griekse kapper Théo Sarapo.

Piaf trad ondanks haar slechte gezondheid gewoon op, maar aan de manier van optreden was duidelijk te zien dat zij aan hevige pijnen leed. Toch gaf zij een reeks optredens in Parijs tussen 1955 en 1962. Tijdens haar laatste optreden in Olympia was haar rug gebogen door de artritis en kon ze amper staan van de pijn. “L’homme de Berlin”werd in 1963 nog opgenomen en in hetzelfde jaar overleed deze Franse muzieklegende. Een katholieke begrafenis werd haar door haar ruige levensstijl echter ontzegd.