Nederlandse DJ’s zijn groot in heel de wereld. Van Martin Garrixx, AfroJack en Tiësto tot Fedde le Grand en Nicky Romero. Neem plaats achter de DJ-desk van Armin van Buren, die je al van verre herkend aan zijn typische pose met zijn armen wijd. Voel the beats en raak in a state of trance!

Dance? If it ain’t Dutch, it ain’t much.

 Als er één Nederlandse muziekstijl groot is geworden in het buitenland, dan is het wel dance. Artiesten als Tiësto, Afrojack en Martin Garrix – wie kent ze niet? Tot aan de andere kant van de oceaan bekend, maar gewoon geboren in respectievelijk Breda, Spijkenisse en Amstelveen.

Wat is dance nu eigenlijk en hoelang kennen we de muziekstijl al? De kenners spreken van “the summer of 1988”, wanneer een nieuw tijdperk in de geschiedenis van popmuziek is ontstaan. Amsterdamse clubs als RoXY en iT waren vooruitstrevend en brachten “nieuwe muziek”. House, aanvankelijk moest niemand er iets van hebben, maar al in het begin van de jaren negentig werden eerste Top 40-hits gescoord door acts als 2 Unlimited en Paul Elstak. De eerste grote dance-festivals zagen rond diezelfde tijd het licht, zoals Mysteryland en Dance Valley - evenementen die we vandaag de dag nog steeds kennen.

Op internationaal vlak weet Nederland zich rond 2000 te onderscheiden met dank aan dj’s als Tiësto, Armin van Buuren en Ferry Corsten en later Fedde Le Grand en Afrojack - overigens zijn al deze heren anno 2015 nog steeds actief en succesvol. Nieuwere namen zijn Hardwell, Martin Garrix en Nicky Romero. Jaarlijks wordt de welbekende “DJ top 100” gedurende het Amsterdam Dance Event uitgereikt, waarbij dj’s van over de hele wereld hun best doen de nummer één positie te behalen of überhaubt een plekje in de lijst te bemachtigen. Niet geheel onverwachts werd de Nederlander, Martin Garrix,  dit jaar  uitgeroepen tot nummer één van de wereld.

If it ain’t Dutch, it ain’t much!