Zwolle na Amsterdam beste binnenstad van Nederland

Na Amsterdam heeft Zwolle de beste binnenstad van het land. Dat stelt weekblad Elsevier in haar onderzoek dat is uitgevoerd met Bureau Louter.

Stadscentra zijn beoordeeld op onder meer aanbod en aantrekkelijkheid van winkels, horeca, monumenten, onderwijs en de aanwezigheid van groen. Na Zwolle volgt Utrecht op plek drie. Zwolle is de enige stad uit het verspreidingsgebied van de Stentor in de top tien.

Niet alleen voor een binnenstadbezoek zit je goed in Zwolle, ook het wonen is er volgens Elsevier een feest. Bureau Louter keek waar centrumbewoning de meeste meerwaarde heeft ten opzichte van een huis in een straal van vijf kilometer om de binnenstad. Zwolle staat wederom op twee, alleen Hoorn moet ze voor zich dulden. 

Het is voor het eerst dat Elsevier binnen haar onderzoek naar de beste Nederlandse gemeenten ook specifiek gekeken heeft naar stadscentra. Bureau Louter heeft 81 binnensteden vergeleken die een centrumfunctie voor de regio hebben. Zij zijn op bijna honderd punten beoordeeld, zoals winkelmogelijkheden, vrijetijds- en cultuurvoorzieningen, bereikbaarheid en de omgeving.  

Volgens het onderzoek is het Gelderse Rozendaal de beste gemeente om te wonen. Daarna volgen Laren en Haren. Elsevier doet dit onderzoek sinds 1994. 

 

Bron: De Stentor

Foto: Indebuurt Zwolle