Wat maakt ijssculpturen zo speciaal?

De winter komt eraan, met alle leuke winterse activiteiten van dien. Veel mensen gaan bijvoorbeeld ijssculpturen bewonderen. Waarom is dit zo populair; wat maakt ijssculpturen zo speciaal? In deze blog nemen we je mee in de wondere wereld van deze winterse kunstvorm.     

De tijdelijkheid van ijssculpturen
De meeste musea hangen vol met eeuwenoude kunstwerken, zoals ‘Nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn. Die moet je ooit in je leven gezien hebben. Maar geen haast: het schilderij is al 376 jaar oud en zal naar verwachting nog lang in het Rijksmuseum hangen.
IJsbeelden daarentegen, gaan maximaal één winterseizoen mee. Zodra het warmer wordt, smelten ze om het jaar erop te transformeren tot nieuwe kunstwerken. De kunstenaar kan elke keer inspelen op actualiteit. Dus op een ijsbeeldententoonstelling zie je geen middeleeuwse taferelen, maar eerder moderne verhalen, zoals ‘Game of Thrones’.

 

Het natuurlijke materiaal ‘water’
Er zijn maar weinig kunstwerken die je kunt maken met behulp van natuurlijke elementen, zoals water. Dat is toch prachtig? Alle andere, kunstmatige elementen zoals verf, textiel of ijzer kun je achterwege laten. Dat betekent overigens niet dat elke vorm van water geschikt is voor het maken van een ijsbeeld. Integendeel: het beeld wordt het mooiste met zuiver, gefilterd water. Daarom zijn er speciale fabrieken die regenwater filteren en het vervolgens roerend bevriezen, zodat er mooi, glas ijs ontstaat. Dat is ook nog eens hartstikke duurzaam!

 

De unieke vaardigheden van ijskunstenaars
Carving, zoals het vak officieel heet, is steeds meer in opkomst. Wereldwijd komen er steeds meer tentoonstellingen met zand-, sneeuw- en ijssculpturen. Maar wie denkt dat deze beelden door hobbyisten uit de stad worden gemaakt, heeft het mis… Zo’n sculptuur maak je niet 1, 2, 3: er is een heleboel expertise voor nodig. De mensen die écht goed zijn in hun vak reizen de hele wereld over om te werken voor diverse festivals. Naar schatting zijn er in totaal zo’n 300 professionele carvers. Dus als je de kans krijgt om hun werk te zien, dan moet je die grijpen!

 

De magische uitstraling van sneeuw en ijs
Bijna iedereen wordt vrolijk van de aanblik van sneeuw en ijs, al helemaal in de vorm van sculpturen. Het geeft ons een heerlijk, winters gevoel! In tegenstelling tot ‘gewone’ beelden, hebben sneeuw- en ijsbeelden een hele magische uitstraling. Komt het door de transparantie van het ijs, de glinstering of de imposante grootte van de beelden…? Oordeel zelf!

 

Bekijk de mooiste ijssculpturen tijdens het Nederlandse IJsbeeldenfestival

Op 15 december 2018 gaat het grootste ijsbeeldenfestival van Europa weer van start. Aan ’s werelds beste ijskunstenaars de eer om 550.000 kg bevroren water om te toveren tot spectaculaire ijs- en sneeuwsculpturen. Dit jaar is het thema ‘Wereldberoemde Verhalen’, waaronder Bambi, Sherlock Holmes en De Klokkenluider Van De Notre Dame. Alvast in de stemming komen? Bekijk het volledige programma op de website www.ijsbeelden.nl.