Van blok ijs tot magische reis: organisatie van het IJsbeeldenfestival.

Tijdens het Nederlandse IJsbeeldenfestival maak je een magische reis langs tientallen levensgrote sneeuw- en ijssculpturen. Dit jaar is het thema ‘Wereldberoemde Verhalen’. De tentoonstelling voert je mee langs klassiekers zoals Romeo en Julia en moderne vertellingen zoals Harry Potter. Als je er rondloopt, vergeet je voor heel even de wereld om je heen... Maar hoe is deze kristallen wereld tot stand gekomen? Wij geven jou een exclusief kijkje in de organisatie van het IJsbeeldenfestival.

Al met al neemt de organisatie van het IJsbeeldenfestival minimaal een half jaar in beslag. Er moet vanalles gebeuren, zowel op creatief, organisatorisch als operationeel gebied. Wat heb je allemaal nodig voor een geslaagd ijsbeeldenfestival? Hieronder beschrijven we de belangrijkste factoren.

 

 • IJskoude locatie
  Brrr, het is -10 °C in de loods waar het Nederlandse IJsbeeldenfestival dit jaar plaatsvindt. Dat is nodig om de sneeuw- en ijsbeelden bevroren te houden. Deze vrieskou moet actief worden gecreëerd, met behulp een geschikte loods, vriesunits en een zeer goede isolatie.
 • Flinke dosis creativiteit
  De tentoonstelling is geen willekeurige verzameling van mooie, bevroren objecten. Integendeel, daar heeft een ijsarchitect maandenlang over nagedacht. Wat gaat het thema worden? Hoe beelden we dat uit in scènes? Welke ijsbeelden passen daarbij? Het creatieve proces is cruciaal voor een geslaagd evenement.
 • Heel veel sneeuw en ijs
  Om 1200 m2 te vullen met winterse sculpturen, is maar liefst 250.000 kg sneeuw en 250.000 kg ijs benodigd. Waar haal je dat vandaan? In ieder geval wordt het niet weggekaapt van slinkende poolkappen. In plaats daarvan is er een ijsfabriek in Frankrijk die regenwater op een duurzame manier bevriest tot gladde ijsblokken.
 • Professionele stackers
  ‘Veiligheid’ is een hele belangrijke voorwaarde van ijsbeelden en sneeuwbeelden. Daarom moeten de stukken ijs op een zorgvuldige manier worden gestapeld, zodat het stevige blokken worden. Hetzelfde geldt voor sneeuw: dit moet op zo’n manier worden gestampt, dat het een robuust geheel wordt. Voor dit arbeidsintensieve proces worden professionele stackers uit Letland ingehuurd.
 • Internationale kunstenaars
  Het Nederlandse IJsbeeldenfestival is het grootste ijsbeeldenfestival van Europa. Dan mag je als bezoeker de mooiste sculpturen verwachten, die door de beste ijskunstenaars ter wereld zijn gemaakt. Daarom worden er 40 tot 50 internationale ice carvers uitgenodigd om het creatieve concept te realiseren.
 • De leukste bezoekers!
  Het IJsbeeldenfestival is pas echt compleet als er bezoekers zijn. Beetje zonde om maandenlang zo hard te werken, als je het resultaat met niemand kan delen… Daarom wordt er de nodige aandacht besteed aan marketing en promotie. Want het festival is niet compleet zonder de leukste bezoekers, zoals jij!