Stap de teletijdportal in en kom uit in de Prehistorie

Tijd: 230 miljoen jaar geleden

Bij binnenkomst sta je oog in oog met een dilophosaurus. Loop snel verder om een dappere raptor te zien die zijn prooi probeert te beschermen tegen de almachtige T-Rex. Rust even uit bij de planten-eter Stegosaurus die haar baby uit het ei ziet komen.

 

Maak even later kennis met de eerste mens ‘Lucy’. De ontdekking van haar botten was een van de grootste vondsten in de studie naar onze menselijke voorouders.


Na een goed gesprek met Lucy loop je tegen een enorme mammoet aan die langzaam wegzakt in een teerput. Sabeltand tijgers komen via de rotsen naar beneden om hun slag te slaan.

 

Vergeet niet de prachtig versierde grot te bezoeken, waar een familie Neanderthalers huist

Via een portal kom je uit in de Oudheid

Tijd: 3000 v.C.

Aanschouw het magische Stone Henge tijdens een bijzonder ritueel. Groet daarna Cleopatra in het oude Egypte en eindig bij de Romeinen, waar een gladiator en leeuw zijn verwikkeld in een gevecht op leven en dood.

R-IJS verder door een portal naar de Middeleeuwen

Tijd: 500 n.C.

Ineens bevind je je tussen de Vikingen en de machtige god Odin. Tijd voor een echt middeleeuws feest. Kom jij langs de wachter en de kasteelpoort met het puntige hek? Of beland je aan de schandpaal? Loop snel door en voeg je tussen de edellieden aan de IJsbar.


Maar het was niet alleen feest en spel in de middeleeuwen. Ze worden niet voor niets de dark ages genoemd. Sla daarom snel op de vlucht voor de zwarte pest, die 30% van de Europese bevolking hun leven kostte.
 

En dan hebben we het nog niet eens over de heksen vervolging. Zie daar, een weerloze vrouw op de brandstapel. Gelukkig zien we daar Marco Polo met een bepakte kameel tijdens zijn reizen langs de zijderoute. Daar ontmoeten we ook de Djenghis Khan, één van de grootste heersers ooit

Stap door een portal naar de Renaissance, een tijd van ontdekkingen en revolutie

Tijd: 1350 n.C.

Maak kennis met de groten van deze tijd: Bekijk hoe Leonardo da Vinci werkt aan zijn Mona Lisa, Columbus landt in Amerika , Shakespeare zijn belangrijkste werk schrijft en Rembrandt de wereldberoemde nachtwacht creëert. Ook zien we Michiel de Ruyter met zijn schip de 7 provinciën.


Daarna gaan we door naar de Franse revolutie waar we worden begroet door Marie Antoinnette met lekkernijen. Ze was erg onpopulair onder het armmoedige volk door haar befaamde uitspraak. ‘Laat ze cake eten’, toen haar werd verteld dat het volk geen brood had. (of deze uitspraak waar is weten we niet). Zij en veel van de aristocratie werd tot de dood veroordeeld tijdens de revolutie… de beul staat al klaar bij de Guillotine. Napoleon Bonaparte kwam na de revolutie aan de macht. En bekroonde zichzelf zelfs tot Keizer.


Ook in andere werelddelen kwam er een heerser aan de macht. Onder de leiding van de wreede Shaka Zulu zijn de Zulu’s groot geworden op het continent van Afrika.
Door naar het nieuw ontdekte continent Amerika. We zien samen met een Indiaan op een rots hoe een karavaan met paard en wagen door de brandende woestijn trekt.

En via een nieuwe portal komen we in de moderne tijd

Tijd: 1750 n.C.

De industriële revolutie is in volle gang. Stap in de stoom locomotief en ontmoet de grote uitvinders van de tijd zoals, James Watt (stoom machine) en Thomas Edison (gloeilamp). Zie jij de verschillen tussen de trein van toen en de nieuwste NS trein van de toekomst? Rokende schoorstenen steken in lucht. De mijnen draaien op volle toeren. Veel kinderen werden ook aan het werk gezet.


Ook in Rusland verandert er een hoop, in begin van de 20ste eeuw begint de Russische revolutie. Het communisme komt op, de eenheid van arbeiders (de hamer) en boeren (de sikkel) in de strijd tegen het kapitalisme en grootgrondbezit.
De geschiedenis kent vele gewelddadige periodes, maar de gruwelijkheden van WOII liggen nog vers in het geheugen. Onze Nederlandse is Anne Frank wereld beroemd geworden met de vondst van haar dagboek uit Het Achterhuis.
Toen in mei 1940 de Duitsers Nederland binnen vielen, vluchtte de Nederlandse koninklijke familie, onder dwang van het kabinet, naar Engeland. Wilhelmina was op dat moment koningin van Nederland en groeide uit tot een symbool van verzet tegen de Duitsers. Vooral haar toespraken voor Radio Oranje maakten grote indruk en hadden invloed op het Nederlandse verzet tegen de Duitsers. Na deze vreselijke jaren wordt Nederland bevrijd en zien we een Amerikaanse jeep met een kind dat de soldaat een bos bloemen aanbiedt.


Na de oorlog is Duitsland verdeeld, dit eindigt met de val van de Berlijnse muur. Op de muur de iconische schildering van Dmitri Vrubel, de broederlijke kus van Brezjnev en Honecker.

Download Planet Ice R-IJS gids!

Download Download hier de Planet Ice R-IJSgids