Ludo, carver van het Nederlands IJsbeelden Festival, wint de finale van SBS-programma IJsmeesters

Na lang twijfelen, besloot de Rotterdamse ijskunstenares Ludo Roders tóch mee te doen aan het SBS 6-programma IJsmeesters: een koud kunstje. En met succes, blijkt nu, want de in Alphen opgegroeide Roders won vrijdag het programma. ,,Eindelijk mag ik het zeggen!”

(Algemeen Dagblad, 06-03-21, Rick Pietersz)

Al wekenlang zit Ludo Roders op vrijdagavond op de bank om te kijken hoe ze het er in het programma vanaf brengt. ,,Het is toch alweer een tijdje geleden. De opnames waren in januari en dan ben je toch heel erg benieuwd hoe het er nu op televisie uitziet", vertelt Roders aan de telefoon, de ochtend nadat haar overwinning bekend werd. 

,,In de eerste aflevering zag je duidelijk dat ik nog heel erg timide was. Naarmate de afleveringen vorderden, zag je aan me dat ik steeds meer mezelf werd. Ik kreeg meer vertrouwen in mezelf, dat zie je terug.” Vaak hoor je dat mensen het eng vinden zichzelf terug te zien, maar Roders heeft er vooral van genoten. 

Grote waterdruppel

In februari was ze voor het eerst te zien en maakte de in Alphen opgegroeide Roders een grote waterdruppel met een gezicht erin. En dat allemaal uit een groot homp ijs, gezaagd met een kettingzaag waar normaliter alleen brede boomwerkers hun vingers aan branden. 

Of dat niet heel spannend is om voor de camera te maken? ,,Nou, het team was zo ontzettend leuk. De crew was lief, de andere kandidaten ook. Het was dus echt een feestje om aan mee te doen!”

Nu, vele afleveringen later, heeft Roders het programma dus gewonnen. De opdracht was: laat zien wat je in de toekomst gaat zien. De kunstenares besloot een levensgroot oog te maken, waar je doorheen kunt kijken. ,,Een blik op de toekomst, zo noem ik het.”

,,Wat zo leuk was: ik mocht alles uit de kast halen. Ik mocht zelf de muziek uitzoeken, laten weten wat voor licht ik erbij wilde. Er kwam zelfs een bubbelmachine. Dat is heel anders dan normaal, want dan verzorg ik alleen het kunstwerk.”

‘Zoveel reacties!’

Zelf zat Roders elke vrijdag trouw voor de buis om naar het programma te kijken, maar vooral ook om te kijken naar hoe ze het er zelf vanaf bracht. Ze zat niet alleen voor de televisie. ,,Elke vrijdag kreeg ik zoveel berichtjes van vrienden, dat ze aan het kijken waren. Iedereen leefde zo met me mee!”

Dat lijkt misschien heel leuk, dat iedereen zo meeleeft, het was ook vreemd: aangezien de opnames al in januari plaatsvonden, wist Roders al die tijd al van haar winst af. ,,Ik kon het met niemand delen! Zo gek. Ik besloot er telkens maar gewoon helemaal niks over te zeggen, want dan kun je ook niks verkeerds delen.”

Nu het programma erop zit, en de uitslag bekend is, zit de geheimhouding er voor de kunstenares ook op. ,,Het is zo fijn om het eindelijk te kunnen zeggen. Mijn telefoon staat ook echt roodgloeiend sinds vrijdagavond, iedereen feliciteert me. Dat is heel erg leuk.” 

Ik ga in elk geval met veel vertrouwen de toekomst tegemoet, er komt vast weer iets heel erg leuks voorbij!

Ludo Roders

Wat ook leuk is, is dat Roders eindelijk de trofee een plekje mag geven. Die lag namelijk al sinds januari verstopt in haar huis. ,,Niemand mocht het natuurlijk weten! Nu wel, dus ik heb er gelijk een mooi plekje voor uitgezocht.”

Een zwart gat, zo noemt Roders het gevoel dat ze nu een beetje heeft, al bedoelt ze dat niet zo negatief als het klinkt. ,,Ik heb geen reden meer om de tv op vrijdag aan te zetten. Dat is echt even afkicken.” Hoe de toekomst er verder uitziet voor de kunstenares? ,,Ik hoop vooral dat er een heleboel nieuwe opdrachten op mijn pad komen en dat mensen mij weten te vinden via mijn Instagram en website. Ik ga in elk geval met veel vertrouwen de toekomst tegemoet, er komt vast weer iets heel erg leuks voorbij!”