IJskoud doorgaan!

Ondanks de tegenslag van afgelopen jaar komt er dit jaar toch een nieuw IJsbeelden Festival in Zwolle. Van 15 december 2018 tot en met 3 maart 2019 zal dit unieke evenement weer staan op het parkeerterrein van de IJsselhallen.

IJskoud doorgaan!

Nadat afgelopen jaar het Nederlands IJsbeelden Festival afgelast moest worden door het instorten van het dak van de vriestent door de hevige sneeuwval heeft de organisatie er alles aan gedaan om een doorstart mogelijk te maken. Problemen van financiële, juridische en verzekeringstechnische aard werden één voor één overwonnen. Organisator Eric Broekaart zegt hierover; “het was een zware en moeilijke tijd maar ik ben er trots op dat ik er samen met veel leveranciers in geslaagd ben om het festival overeind te houden. We werken weer aan een nieuwe toekomst en dat geeft veel energie”. Het evenement gaat dit jaar plaatsvinden in een loods. Deze loods wordt op het parkeerterrein van de IJsselhallen geplaatst en kan sneeuwbelasting hebben.

 

Het Nederlands IJsbeelden Festival keert terug naar Zwolle

Deze winter komen de beste ijscarvers ter wereld weer naar Nederland. Van 15 december 2018 tot en met 3 maart 2019 wordt het  Nederlands IJsbeelden Festival voor de achtste keer georganiseerd.

 

De ijscarvers

Een team van ongeveer 40 professionele sneeuw- en ijskunstenaars, bouwen de sneeuw- en ijsbeelden in een periode van twee weken. De kunstenaars hebben jarenlange ijs ervaring en nemen geregeld aan talrijke wedstrijden deel, waar ze ook vele prijzen hebben gewonnen met hun werk. Naast de ijsblokken worden er ook blokken van sneeuw gemaakt. Dit gebeurt ter plekke door een sneeuwmachine. Van losse sneeuw worden stevige blokken gemaakt door de sneeuw laag voor laag in de ruwe vormen (mallen, houten bekistingen) met de voeten aan te stampen. Doordat de sneeuw drie dagen in de mallen blijft, krijgt de sneeuw de kans om goed te kunnen bevriezen. Als de blokken, die al gauw 1500 kilo wegen, exact op de juiste locatie zijn neergezet, kunnen de kunstenaars aan de slag gaan. Zij maken daarbij gebruik van speciaal gereedschap. Voor het detailwerk hanteren de sculpters allerlei soorten ijsbeitels, maar daarnaast gebruiken ze ook kettingzagen en stoomstrijkijzers.

 

Wereldberoemde verhalen

Het thema van het Nederlands IJsbeelden Festival is dit jaar ‘Wereldberoemde Verhalen’. Herkenbare  verhalen worden ‘tot leven gewekt’ in ijs en sneeuw. De organisatie belooft het thema magisch neer te zetten door het gebruik van meer ijs en sneeuw dan ooit. Ook het gebruik van veel ‘special effects’ draagt hieraan bij. De beste ijsbeeldhouwers uit de wereld worden uitgenodigd om aan dit internationale ijs evenement mee te doen.  Ook tijdens de bezoektijden van het evenement zullen enkele ijscarvers actief te bewonderen zijn tijdens het carven. Dit laatste op veel verzoek van de bezoekers die de kunstenaars ook graag actief aan het werk willen zien.

 

Winter Wonderland

De verwachting is dat het evenement weer 100.000 bezoekers naar Zwolle zal trekken. Als locatie is dit jaar weer gekozen voor de IJsselhallen. Het voordeel van deze locatie is dat veel faciliteiten  aanwezig zijn. De IJsselhallen beschikt over ruime parkeergelegenheden, is op loopafstand van het station en van het centrum.

Er is nadrukkelijk gekozen voor een samenwerking met de IJsselhallen. Tijdens de kerstvakantie zorgt de IJsselhallen voor een Winter Wonderland in haar hallen.  De verwarmde hallen worden aangekleed in winterse sferen met aangepaste horeca. Voor de kinderen wordt een speciaal Winter Wonderland KinderPlaza gemaakt. Een gratis plaza met kermisattracties, games, springkussens, LEGO en workshops ijscarven.

 

Gemeente Zwolle

De gemeente Zwolle heeft enthousiast gereageerd op de doorstart van het IJsbeelden Festival.

Het Nederlands IJsbeelden festival draagt immers bij aan een unieke winterse beleving in Zwolle. Het Nederlands IJsbeelden Festival wordt gezien als een publiekstrekker van formaat. Een publiekstrekker die ook als  katalysator kan dienen om de bezoekers van het IJsbeelden Festival te verleiden om ook de mooie Hanzestad Zwolle te bezoeken. Het centrum van Zwolle is slechts 7 minuten lopen van het parkeerterrein van de IJsselhallen verwijderd. Een combinatiebezoek IJsbeelden Festival/ Zwolle ligt dan ook voor de hand.

 

Openingstijden

Het Nederlands IJsbeelden Festival wordt georganiseerd van zaterdag 15 december 2018 tot en met zondag 3 maart 2019. Dat betekend dat het evenement tot en met de voorjaarsvakantie de deuren heeft geopend voor het publiek. In de vakantieperiode is het evenement alle dagen geopend. Buiten de vakantie om is het evenement alleen op maandag gesloten. De openingstijden zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur. Wekelijks zullen ijscarvers de beelden onderhouden zodat ze de gehele periode in uitstekende staat blijven.

 

Voorbeelden van “wereld beroemde verhalen” die in ijs en sneeuw uitgebeeld gaan worden zijn;

  • Gulivers Travels- Jonathan Swift
  • 20.000 leagues under the sea- Jules Verne
  • Dracula- Bram Stoker
  • Animal Farm- George Orwell
  • Romeo and Julliet- William Shakespeare
  • Alice in Wonderland- Lewis Carroll

Etc.