Wat is een ijsbeeld?

Ooit wel eens iets met ijs gemaakt? De ijskunstenaars van het festival wél. Die hebben al heel veel prijzen gewonnen en komen nu hun kunsten laten zien in Zwolle. Het zijn eigenlijk net beeldhouwers. Maar ze gebruiken geen steen of marmer maar heel veel ijs en sneeuw.

Wat is eigenlijk ijs?

Letterlijk is ijs de vaste fase van water. Deze vaste vorm gaat alleen op als het water bevroren is. Maar doordat de omstandigheden waarin het water bevriest, verschillen, bestaan er ook verschillende soorten ijs. De temperatuur van het ijs en de druk die wordt uitgeoefend, zijn bepalend voor de soort ijs. Hoe lager het luchtgehalte in het ijs, hoe meer de kleur verandert van wit naar blauw of blauwgroen. Daarom is de kleur van versgevallen sneeuw wit en dat van gletsjerijs vaak blauw.

Voor de bouw van onze ijsbeelden hanteren we zelfgemaakt ijs. De grote blokken ijs zijn zo’n 2 meter hoog, 1.20 meter breed en 50 centimeter diep. Dit ijs heeft een heel mooie kleur en is kristalhelder. Het produceren van het ijs gebeurt bij onze buitenlandse partner. 

Het ijs wordt gemaakt van regenwater. Het regenwater wordt maximaal gefilterd zodat alle vervuiling eruit wordt gehaald. Dit osmose water, of beter gezegd gedemineralliseerd water is ontdaan van alle zouten, minerralen, ijzers en kalk. Bij het vriesproces ontstaat op deze wijze uiterst transparant ijs.

De stroom voor het vriesproces komt van zonnepanelen die op het dak van de ijsfabriek staan.

Er worden geen dieselaggregaten voor het vriesproces gebruikt

Wat is een sneeuwbeeld?

Wie heeft er nou niet met sneeuwballen gegooid? Dat is al de meest simpele vorm van een sneeuwbeeld, ook wel sneeuwsculptuur genoemd. Al iets meer kennis en techniek is nodig voor het bouwen van een sneeuwpop. Hier werkt men driedimensionaal en komt er ook een stukje anatomie (lichaamsbouw) om de hoek kijken. Maar wat tijdens het IJsbeelden Festival aan sneeuwbeelden wordt neergezet, zijn sneeuwbeelden als kunstvorm. De soms metershoge sneeuwbeelden worden gebouwd door een team van internationale sneeuwkunstenaars die beschikken over ruime ervaring en technische kwaliteiten.

Sneeuw is neerslag in de vorm van ijskristallen, waarvan de meeste vertakt zijn (denk aan het symbool voor ijs). Er bestaan heel veel verschillende soorten sneeuwkristallen. Maar behalve natuurlijke sneeuw is het ook mogelijk om zelf sneeuw te maken. Omdat we grote hoeveelheden sneeuw nodig hebben en het in de winter niet sneeuwzeker is, maken wij gebruik van zelfgemaakte sneeuw. De sneeuw wordt gemaakt van schilferijs, dat door een 'snowcrusher' heel fijn wordt gemalen, zodat er als het ware poedersneeuw ontstaat. Deze wordt vervolgens met behulp van een sneeuwmachine (een zogenaamde 'snowblower') in mallen geblazen. In deze mallen gaan sneeuwstampers de sneeuw aanstampen. Dit is een heel zwaar en ook  precies werkje wat  maar liefst 5 dagen en nachten duurt. Er wordt 24 uur per dag gestampt. Uiteindelijk onstaan er op deze manier hele grote blokken sneeuwijs. De carvers gaan uiteindelijk daarmee aan de slag. Op deze manier kun je sneeuwbeelden maken van wel 6 meter hoog.