Ice background splash

Een team van ongeveer 40 professionele ijskunstenaars (carvers), afkomstig uit heel de wereld helpen mee om het IJsbeelden Festival in Zwolle te realiseren. De carvers staan onder leiding van een ijs-architect (artistiek leider). De ijs-architect maakt tekeningen van alle ijsbeelden en een plattegrond van de ijshal, berekend het benodigde ijs (hoeveel ijsblokken hebben we nodig?), berekend het benodigde sneeuw (hoelang moeten de sneeuwmachines draaien?), verstrekt de opdrachten aan de carvers, waarborgt de veiligheid van de gemaakte ijs,- en sneeuwbeelden en is verantwoordelijk voor de hoge kwalitatieve standaard van het evenement.

Sneeuw-, en ijsbeelden

IJsbeelden:

De blokken ijs wegen al gauw 1500 kilo per stuk. Deze blokken worden door professionele vakmensen (stackers) op elkaar gestapeld op de plaats waar het ijsbeeld gemaakt moet gaan worden. De ijskunstenaars (carvers) gaan dan aan de slag. Eerst met grof geschut (zware kettingzagen), vervolgens met steeds verfijnder gereedschap. De ene kunstenaar is beter in anatomie, de andere kunstenaar is beter in architectuur, er zijn ook kunstenaars die beide facetten uitstekend beheersen. Afhankelijk van de grootte van een beeld, duurt het gemiddeld 4 dagen om een ijsbeeld helemaal af te krijgen. Er komen steeds carvers terug naar het IJsbeelden Festival om de beelden bij te werken zodat deze de gehele exposotietijd mooi blijven.

 

Sneeuwbeelden:

Van losse sneeuw worden stevige sneeuwblokken gemaakt door de sneeuw, laag voor laag, in mallen, met de voeten aan te stampen. Het vullen van de mallen gebeurt met de snowblower (sneeuwmachine). Doordat de sneeuw drie dagen in de mallen blijft, krijgt de sneeuw de kans om te bevriezen tot stevige sneeuwblokken. Deze mallen kunnen de nodige m³ groot zijn. Het stampen van de sneeuw gaat 5 dagen lang, 24 uur per dag door en is zeer arbeidsintensief (het is een soort druiven stampen).
Als de mallen worden weggehaald dan blijven de sneeuwblokken over. Deze sneeuwblokken worden vervolgens bewerkt met kettingzagen en verfijnder gereedschap. De sneeuwblokken worden op de plaats gemaakt waar de sneeuwbeelden moeten komen te staan. De sneeuwblokken kunnen niet meer verplaatst worden.

Landscapen:

Als finishing touch wordt er een mooie sneeuwlaag met de sneeuwmachine tussen de ijs,- en sneeuwbeelden gespoten.

Licht en geluid:

De magie van het IJsbeelden Festival wordt compleet gemaakt door het uitlichten van de beelden en het toevoegen van de muziek.

Het droevige einde:

Helaas laten we na afloop van het IJsbeelden Festival de ijs,- en sneeuwbeelden gewoon smelten. Met een zware shovel worden de beelden bijeengeveegd en uiteindelijk vindt het na diverse dagen (weken) zijn oorsprong weer terug: WATER. Het water wordt aan de natuur teruggegeven.

Regenwater:

Het water wat wij gebruiken is regenwater. Dit regenwater wordt opgevangen, vervolgens halen we de mineralen uit het regenwater en op een speciale manier worden hier dan de ijsblokken van gemaakt. Op deze wijze krijg je het betoverende transparante ijs.